Nazomer op komst?

September verliep tot nog toe te koel, te nat en te winderig waarbij ook de hoeveelheid zon duidelijk tegenviel in Ukkel, maar daaraan wordt stilaan gewerkt...

De globale weermodellen voorzien het nu al een paar dagen en de onderlinge consensus stijgt dag op dag zodat we met voldoende onderbouw kunnen stellen dat de kansen op een langdurige stabiele periode significant wordt.

Reeds vanaf het tweede deel van deze week zien we een aanzienlijke weersverbetering waarbij de aanvoer van onstabiele polaire zeelucht wordt vervangen door een meer clemente zachte zuidwestelijke variant. Op en top zomers weer hoeven we dan evenwel niet te verwachten, maar het kwik gaat dan wel richting een meer aanvaardbare 18 à 19 graden en het blijft dan ook overwegend droog (een zwakke storing trekt vrijdag door het land maar is weinig actief).

Tijdens het weekend krijgen we steeds meer de invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied waardoor we een rustig en droog weer krijgen met vrij veel zon en maxima die lokaal de 20 graden lijken op te zoeken. Het gevoel van nazomer is dan een feit.

In de loop van volgende week neemt de kracht van het Scandinavisch/Russisch hogedrukgebied toe waarbij de luchtdruk in de kern stijgt tot een voor deze tijd hoge waarde van bijna 1050 hPa. Wij krijgen aanvoer van landlucht uit het oosten en later zuidoosten. In volle winterperiode zou dit barre vrieskou opleveren, maar dankzij de nog relatief hoge zonnestand geeft dit eind september garantie op aangename maxima rond 21 graden waarbij het vaak zonnig zal zijn en de neerslag geen kans krijgt.

Deze standvastige periode lijkt volgens de laatste berekeningen tot begin oktober aan te houden. Uiteraard is dit alles onder voorbehoud maar tendens naar een stabiele en warmere periode is duidelijk!