Juni 2017: record van 2003 verbroken!

Juni was een zeer warme maand. Volgens de klimatologische gegevens van het KMI bedroeg de gemiddelde temperatuur maar liefst 19.2 graden, tegen normaal 16.2. Enkel juni 2003 deed beter met een waarde van 19.3 graden. 

Voor wat betreft de gemiddelde maximumtemperatuur breken we met 23.9 graden het vorige record van 2003 met 0.1 graad (norm: 20.6 graden). Ook de nachten waren zacht met 14.0 graden tegen normaal 11.9 graden. Ook hier breken we het record van 2003 (14.4 graden) niet.

Er was voorst vrij veel zon en ook de gemiddelde wind was opvallend sterk (al werden geen zware rukwinden geregistreerd). Wat de neerslag betreft is het een complex verhaal waarbij de waarden van Ukkel niet perse representatief zijn voor andere streken in het land. De regen van afgelopen nacht heeft er in elk geval voor gezorgd dat de maandsom op de valreep tot aanvaardbare waarden is gestegen (50.8 mm tegen 71.8 mm  normaal). In Ukkel viel tot de ochtend immers zo'n 15 mm verse regen. Zeker in het westen betekent dit echter niet meteen een einde aan de droogte. Dit temeer er afgelopen nacht duidelijk minder regen viel in het westen dan elders in het land (alweer!).

Vervolg?

Het vervolg lijkt minder spectaculair dan de vorige maand. Alvast de eerste helft van de maand juli lijkt eerder licht wisselvallig te verlopen met een klassieke semi-zonaal hoogtepatroon, wat in mensentaal betekent dat we het voor onze streken kenmerkend Belgische zomerweer zullen kennen zonder hittegolven maar ook zonder doorweekte koele dagen. Midden volgende week is het tijdelijk warmer met al snel toenemende onweerkansen en tegen vrijdag bevinden we ons alweer in licht verstoorde zeelucht. Het kwik zal veelal schommelen rond een aangename 22 à 23 graden en een bui kan al eens vallen (donderdag in de warme lucht tijdelijk kans op onweersbuien). In zo'n situatie is er 's zomers ook genoeg ruimte voor de zon. 

Echt grote neerslaghoeveelheden verwachten we niet zodat de droogte in delen van het land onverminderd blijft voortduren. Het lijkt er immers op dat, ondanks de westelijke hoogtestroming, de luchtdruk toch vaak aan de hoge kant zal zijn en het meesttijds droog blijft of de storingen slechts in verzwakte vorm zullen doortrekken.