De Grote Droogte van 2017

Dat het al weken droog is zal iedereen intussen wel bekend zijn. In feite is er sprake van een deficit aan neerslag sinds het einde van vorige zomer! Dit is goed te zien op onderstaande grafiek waarop bovenaan het 'lopende' tekort is weergegeven. Over een jaar bekeken gaat het al snel om ongeveer 300 mm water minder dan normaal, wat op een gemiddelde waarde van pakweg 800 mm zowat 40% minder is dan gemiddeld. In het westen en noorden is het tekort minder groot maar elders in het land is het tekort alarmerend aan het worden. Een van de meest legendarische droge zomers is deze van 1976, waarvan op deze link een kort verslag te lezen is. 


Probleem is voort dat er niet meteen een kentering komt in dit patroon. Ook voor de komende tien tot veertien dagen valt er volgens de weermodellen amper een druppel regen, zoals onderaan te zien is op het ECMWF ensemble. Voor een kentering zijn moet de druk dalen moeten storingen ons land terug kunnen bereiken. Een andere optie is dat een krachtig hoogtelaag of trog over West-Europa postvat en langere tijd koel en buig weer veroorzaakt. Een derde optie is een zwoel weertype waarbij een gestage zuidelijke tot zuidwestelijke stroming voor subtropisch weer zorgt waarin zowat dagelijks onweersbuien tot ontwikkeling komen over onze streken. Geen enkele van deze drie opties wordt voorspeld door de weermodellen.



Het is niet alleen de droogte overigens die opvalt. Het is ook al maanden te warm tot veel te warm. Onderstaande grafiek geeft de temperatuur weer van de afgelopen twaalf maanden en we zien hier een overduidelijke overheersing van te warme periodes. Even was het wat te koud in januari maar daarna was het op een verwaarloosbaar dipje rond eind april en begin mei na altijd te warm. 


De tendens voor de komende tien dagen is nog steeds een warm weerbeeld al is daar meer onzekerheid over vanaf volgende week. Niettemin lijken de meeste indicaties aan te geven dat het kwik tot het einde van de maand meestal te hoog tot veel te hoog zal oplopen waarop het af en toe tropisch (= 30 graden en meer) warm kan worden. Hieronder is de voorspelde temperatuurafwijking te zien voor de komende zeven dagen. In de Benelux is het dan over die zeven dagen gerekend ruim 2 graden te warm, maar over het Iberisch Schiereiland loopt dit op tot vijf graden en meer waardoor men daar dagelijks tegen maxima moet aankijken van 40 graden en meer!


Leert de huidige situatie iets over het zomerweer in de zomervakantie? Nee, niet echt. Wel is het zo dat het zeewater de laatste maanden flink is opgewarmd en intussen warmer is dan normaal. Dit betekent dat, wanneer de wind van over de Noordzee zal waaien, het minder kil zal zijn dan in een doorsnee jaar. Maar veel meer dan dit ook niet. Het algemene weerpatroon kan de komende weken plots omslaan en dan krijgen we misschien wekenlang storingen vanaf de oceaan met maxima rond 20 graden. Alles is mogelijk. Voor wat het waard is geef ik wel nog mee dat het Europese globale weermodel een warmere zomer berekent en voor de maanden juli-aug-sept samen een veel te droge periode aangeeft.