Klein venijnig stormveld

Korte update over de wind vannacht.

Een snel uitdiepende depressie (in jargon: Rapyd Cyclogenese) nadert ons land vanuit het westen van Frankrijk. Wie zijn barometer in de gaten houdt zal zien dat de luchtdruk in vrije val is en tegen middernacht een erg lage waarde bereikt van zo'n 978 hPa.

Deze diepe maar zeer kleine depressie trekt vanavond en vannacht pal over ons land waarbij het sterkste windveld zich bevindt aan de zuidwestelijke kant. Tegen middernacht ligt de kern reeds over Limburg en komen wij terecht i dat krachtige windveld. Kleine verschuivingen niet in rekening gebracht zullen vooral het zuiden, zuidoosten en de gebieden bij de Franse grens de sterkste wind krijgen met lokaal en zeer tijdelijk rond en na middernacht stormachtig, 8 bf. Dergelijk krachtige wind is zeldzaam in ons binnenland. Rukwinden daarbij zijn niet onbelangrijk: lokaal 110 tot 120 km/h in bovengenoemde regio's. Dat wil zeggen dat het grootste deel van Vlaanderen zal ontsnappen aan dergelijke windstoten en het eerder beperkt blijft bij zo'n 80 à 90 km/h. Niettemin zal het ook in Vlaanderen rond middernacht een paar uur stevig doorwaaien dus.

Wat de neerslag betreft zal een groot deel van de gebieden ten westen van Brussel vooral regen en smeltende sneeuw zien, tijdelijk misschien droge sneeuw die evenwel moeilijk blijft liggen gezien het natte en relatief warme wegdek. Ten oosten van Brussel en al zeker bezuiden Samber en Maas gaat het veelal om sneeuw en in laatst genoemde regio zal er tegen morgen waarschijnlijk een dik pak sneeuw zijn bijgekomen zoals eerder reeds aangekondigd op deze blog.