Hitte-opstoot krijgt vorm

Naarmate de spreiding tussen de modellen onderling en binnen de modelensembles afneemt, kunnen we stilaan een betrouwbare voorspelling doen voor warmte/hitte-opstoot die volgende week gepland staat.

Na een eerder fris weekend (vooral zondag amper 20 graden) zal het kwik vanaf maandag aan een steile klim starten. Wanneer maandag een warmfront doortrekt (met de nodige bewolking en gespetter) komen we geleidelijk terecht in subtropische lucht. Het wordt maandag al zo'n 22 à 23 graden. Dinsdag komt de advectie van warme lucht uit Frankrijk en Spanje pas goed op gang en doen we er in één klap zo'n 5 graden bij en bereiken de maxima dinsdag zo'n 27 graden. Woensdag, donderdag en vrijdag haalt het kwik waarden dichtbij 30 graden en op diverse plaatsen wordt de tropische grens bereikt. Naar zaterdag toe zien we een geleidelijke insijpelen van wat koelere lucht uit het zuidwesten met nog maxima rond 26 à 27 graden. Met andere woorden, een abrupte afkoeling lijkt het niet te worden.

Om officieel over een hittegolf te spreken moet het kwik die periode in Ukkel minstens drie maal de tropische grens van 30 graden bereiken. Of dat lukt is twijfelachtig maar niet uitgesloten. Het kwik op 850 hPa bereikt dan wel 20 graden (wat erg veel is), maar door de korter wordende dagen heeft het kwik zelfs met die hitte steeds meer moeite om de middagtemperatuur naar de tropische grens te duwen. Dat het kan heeft het verleden meermaals bewezen. Denken we maar aan de dagrecords van 28 augustus 2001 (Tmax 33 graden) en 25 augustus 1997 (tmax 32 graden). Op beide dagen klom het kwik op 850 hPa niet hoger dan 19 graden.

De T850 is dan ook slechts een referentie want er spelen nog andere parameters een rol ook. Denken we maar aan de advectie in de onderste luchtlagen (onder het 850 hPa niveau). Indien deze grondstroming meer zuid is, kan warme lucht uit Frankrijk (dat in dergelijke situaties als warmtebron dient) ons makkelijker bereiken. Nu is de grondstroming meer zuidoost en blijft die hete Franse lucht wat meer buiten onze grenzen. Ook de lucht lijkt wat droger dan in gelijkaardige situaties in het verleden (te zien aan de dauwpunten en de TE850). Hierdoor koelen de nachten wat meer af en moet het kwik overdag een langere klim maken vooraleer het kwik de piek bereikt en eind augustus zijn de dagen al een pak korter dan pakweg begin juli!

Maar in delen van Frankrijk wordt het dus wel nog warmer, zelfs tot in Parijs. Daar berekenen de modellen van woensdag tot vrijdag maxima van 30 graden en meer. De temperatuur op 850 hPa is dan ook nog net iets warmer, tot 22 à 23 graden!!

Overigens lijkt deze periode gepaard te gaan met erg veel zon en de onweerkansen blijven, in tegenstelling met wat we uit die hoek normaal kunnen verwachten bij dergelijke hitte-opstoten, beperkt.