Luik-Bastenaken-Luik in de sneeuw?

De kans is reëel dat er zondag sneeuw valt in de hoge Ardennen. Een zeer koude luchtmassa zal West-Europa dit weekend overspoelen vanaf het noorden en dat zullen we geweten hebben. 

Oorzaak is de positie van luchtdrukgebieden op de weerkaarten komend weekend waarbij een hogedrukgebied bezuiden Groenland en een Scandinavisch lagedrukgebied samenspannen en de koude polaire lucht uit het Arctische gebied naar beneden sleuren in hoge vaart, waardoor deze nauwelijks de kans krijgt op te warmen. 

Enkele cijfers voor de liefhebbers: tegen zondagavond is de temperatuur op 500 hPa (ca. 5km hoogte) gezakt naar zo'n -35°C en op 850 hPa tot -7°C. De Te850 is zondag gezakt naar ca. +10°C. Dit zijn relatief lage waarden voor de 3de decade van april.

Uitzonderlijk is dit uiteraard niet, dit is het klassieke regime voor de gekende 'aprilse grillen' waarbij zelfs in Vlaanderen smeltende sneeuw en stofhagel mogelijk is en een donderklap niet uitgesloten is.

Op de Ardense toppen zal het kwik tegen zaterdagavond al rond of onder het vriespunt blijven en overdag zou het kwik dan maar een paar graden boven dat vriespunt uitkomen. In de Hoge Venen wordt het dan overdag niet veer warmer dan een graad of 2.

De winterse buien die dus in de onstabiele luchtmassa zullen vallen op zaterdagnacht en zondag overdag zullen dus onder de vorm van (smeltende) sneeuw vallen met boven zo'n 600m veelel sneeuw die de neiging heeft te blijven liggen. In detail is het nog moeilijk in te schatten, maar het is in dergelijke omstandigheden niet uitgesloten dat er tegen zondagvoormiddag, bij de start van de wielerklassieker sneeuw op de wegen ligt aldaar.

Maar ook bij ons dus gure omstandigheden en niet bepaald strandweer! Voor het einde van de maand en zelfs begin mei is er van lenteweer overigens nog geen sprake. We zullen het dus voorlopig moeten doen met een zonovergoten woensdag vandaag (doch uit de zon beslist wat kil door de wind) en de wat zachtere dag morgen donderdag (met evenwel veel meer wolkensluiers dan). Vrijdag vormt een bewolkte overgangsdag naar de polaire 'koude-inval' komend weekend...