Twee stormen met orkaankracht op de weerkaarten

Het gaat hard op de Europese weerkaarten de komende dagen. Bij ons gaat het bij momenten flink regenen en waaien, maar dat is niks in vergelijking met wat delen van de Britse Eilanden en bvb Denemarken zullen zien.

Over de USA en over de Oceaan is actueel een erg krachtige straalstroom aanwezig met een windsnelheid tot zo'n 160 kts. Deze is deels gekoppeld aan de koudegolf over de oostelijke helft van de USA waarbij de koude lucht de komende 24 uur snel oostwaarts opschuift en over de Oceaan komt te liggen. In de extreem sterke barokliene band die daardoor ontstaat sterkt de straalstroom verder uit in deze regio tot bijna 200 kts wat extreem hoog is. De onderste luchtlagen reageren daarop ogenblikkelijk onder de vorm van het snel uitdiepen van diverse stormdepressies (rapid cyclogenese). Twee van deze stormen trekken op vrijdag en zaterdag over Schotland, de noordelijke Noordzee en Denemarken.



De onderste twee prognose kaarten van UKmet tonen beide stormen. Het gaat steeds over zeer kleine depressies met desalniettemin een zeer krachtig windveld. Een windveld dat deels zo krachtig is door het ageostrofisch onevenwicht (snelle uitdieping, isallobarisch windveld). GFS laat voor beide stormen 3 uurlijkse druktendensen zien van ca. 20 hpa, zowel aan de voorzijde (negatief) als aan de achterzijde (positief).



 Het GFS model komt voor beide depressies met een gemiddelde wind bezuiden de depressiekern rond 60-70 kts, wat neerkomt op orkaankracht. Merk op: deze depressies zijn daardoor niet perse orkanen (helemaal niet zelfs), maar ze hebben wel een windveld dat op de beaufortschaal overeenkomt met orkaan'kracht'. Hoe dan ook, men moet zich vooral over Schotland opmaken voor erg hoge golven en rukwinden tot om en bij de 160-170 km/h wat vanzelfsprekend voor veel schade kan zorgen aldaar. Later is ook Denemarken aan de beurt met daar nog steeds rukwinden mogelijk tot zo'n 140 km/h.