Vooruitzichten volgende 3 weken

Winterweer vooruitzichten komende 3 weken - 30-12-2014 tot 18-01-2015

Noot vooraf: deze middellange termijn verwachting is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde feiten en maakt gebruik van onder andere diverse ensemble verwachtingen van GFS en ECMWF (MT en extended forecast), alsook van de voorziene ontwikkelingen van de stratosferische 'polar vortex' (zie hier voor meer achtergrond over deze SPV). Per week wordt in % aangegeven hoe groot de kans is dat de verwachting uitkomt.

week 1 : ZACHT (80%)
week 2 : ZACHT (70%)
week 3 : LICHT WINTERS (50%)


zeer zacht:
geen vorst noch winterse neerslag en maxima in Vlaanderen boven 8 °C.
zacht:
nauwelijks tot geen vorst noch winterse neerslag in Vlaanderen. Maxima in Vlaanderen veelal tussen 4 en 7 °C.
licht winters: 
af en toe kans op nachtvorst en slechts zeer occasioneel eventueel een ijsdag, occasioneel wat sneeuw in Vlaanderen mogelijk. Maxima in Vlaanderen veelal tussen 1 en 4 °C.
winters:
dikwijls nachtvorst en reële kans op enkele ijsdagen, eventuele neerslag die valt is vaak winters van aard (sneeuw, ijzel)
Maxima in Vlaanderen veelal tussen -2 en +2 °C. 
zeer winters:
quasi continue (matige tot strenge) nachtvorst en vaak ook overdag vrieskou. Er valt bij momenten (significante) sneeuwval. Maxima in Vlaanderen veelal onder 0 °C. 

Onderbouw:

De korte 'winterprik' dat een groot deel van de Benelux de voorbije dagen gekend heeft is bijna voorbij, voor wat er nog van overblijft. We evolueren nu snel naar een meer zonaal regime. Heer en meester de komende 10 dagen is het Azorenhoog dat eigenlijk flinke uitbreidingen vertoont richting Spanje/Portugal. Het lijkt erop dat dit hoog altijd net iets te noordelijk aanwezig blijft om de motor van de westcirculatie goed op gang te laten komen. Een diep laag in de hoogte nabij IJsland is veelal niet aanwezig, dat laag zit over Canada en vormt één van de belangrijkste Rossby golven.

Voor ons concreet betekent dit de evolutie naar een wisselvallig en vooral zachter weerbeeld met af en toe regenzones of buien vanaf de oceaan. Diepe stormen en dergelijke zijn niet aan de orde in deze configuratie. GFS laat een wildere variant van de zonale stroming zien en laat wel ruimte bestaan voor meer actieve weersystemen. Maar in grote lijnen, en daar gaat het in deze rubriek om, evolueren we duidelijk naar een natter en zachter weerregime. Absoluut geen winterweer dus de komende 10 dagen.

Op het einde van de behandelde periode zijn er geen sterke tekenen naar een nieuwe winteraanval al wordt in de EPS de onzekerheid groot. Ook het gedrag van de SPV wordt van belang op deze termijn.

De SPV is actueel nog in 'good shape' maar gaat nu snel een fase in van zware verstoring waarvan minstens een wave1 configuratie te zien is bij zowel GFS als ECMWF. Beide modellen laten binnen een week een split zien (wave2) met maximale opwarming. Een pure SSW is het niet op het eerste zicht want de jet valt niet volledig stil laat staan keert om. We moeten toch rekening houden met het feit dat een SSW niet veraf is. Vooral voor de 3de week van de verwachting kan dit een rol gaan spelen.

Al bij al zijn de verre vooruitzichten dus erg onzeker met een iets grotere kans op nog niet meteen een grote verschuiving in het patroon en dus een iets grotere waarschijnlijkheid op een zachte tot licht winterse variant.